Chcecie przepis , proszę bardzo:
Składniki:
50 dag mąki
25 dag margaryny
5 dag drożdży
8 łyżek mleka
8 łyżek śmietany
2 łyżki cukru
1 jajko
szczypta soli
1 puszka masy makowej
1 jajko do posmarowania
cukier puder do lukru
posiekane orzechy
Przygotowanie :
* drożdże rozkruszyć w osłodzonym letnim mleku i odstawić do wyrośnięcia
* margarynę stopić
* mąkę wymieszać z solą i przesiać na stolnicę
* wlać wyrośnięte drożdże , dodać jajko , śmietanę i stopioną margarynę . Wyrobić gładkie ciasto , zawinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki .
* placek cienko rozwałkować , nadać mu kształt koła i wykrawać trójkąty
* na każdy trójkąt nałożyć łyzeczką masę makową i uformować rogalik
* rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem i ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem
* piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 stopni . ( około 20 minut)
* po wyjęciu i ostygnięciu przygotować lukier ( cukier puder , odrobina wody gorącej i odrobina soku z cytryny wymieszać na gładką gęstą konsystencję )
* posypać rogaliki pokruszonymi orzechami
SMACZNEGO
8 komentarzy:
Rogaliki wyglądają bardzo smakowicie
w sobotę upiekę.
Zapraszam po odbiór wyroznienia
Te rogaliki są pyszne ,ja piekę je dla swojego syna Marcina co roku -taka tradycja.Pozdrawiam
Nie ma jak Wielkopolska !!
Ale pyszności!!!!Mniam!
Monia, pyszności takie, że aż poczułam zapach... oj to mój placek się przypala! :D a tak na serio: apetyczne te rogale poproszę prześlij kilka e-mailem :D buźka!
Zapraszam po wyróznienie
Nie ma osoby której by nie posmakowały , przepis od mojej kochanej mamy . Każdemu się udadzą . polecam gorąco i smacznego.
wstyd sie przyznac, jeszcze nie próbowałam rogali Marcińskich :(
Prześlij komentarz